20 Haziran 2009 Cumartesi

Sol ve Söl


Hani eski Türk filmlerinde olur, ya da günlük konuşmalarımızda ağzımızdan yanlışlıkla çıkar bu ses... "Erol, profiterol, rol" vb. "o-l" seslerini arka arkaya getirmeye çalıştığımızda bazen ağzımızdan "o" yerine bir "ö"sümsü bir şey çıkar. Ne "o"dur, ne de "ö" dür, hiçbir şeye benzemez. Ağzınızdan çıkınca kendinizi kötü hissedersiniz, bir arada kalmışlık, bir pişmanlık hissi duyarsınız. Bu ses size bir cıvıklık katar karşı tarafın gözünde. Düzeltmeye çalışmayı düşünür, etrafınızdakiler zaten farkına varmamıştır diye düşünüp konuşmaya devam edersiniz bazen. Nafiledir, ağızdan çıkmış, herkes tarafından duyulmuştur.

İşte Sol ve Liberal Sol arasındaki fark da artık böyle ayırt edilebilir diye düşünüyorum.

Geçenlerde bir muhabbet sırasında, Sol deyince neden bahsettiğimi, bahsettiğim Sol'un da "Liberal Sol"dan nasıl, neden ve ne şekilde farklı olduğunu tekrar anlatırken, artık bundan sıkıldığımı fark ettim.

- Şimdi Sol düşüncede...
- Abi ama Peyman abi?, Bilge abi?...
- Sol diyorum abi...
- Nasıl yani?

Bu muhabbetlerden dolayı muzdarip birçok kişiye gına gelmiştir, eminim. Ama çözümü buldum.

Liberal Sol'a artık "Söl" demek!

Sadece "Sol" ile arasındaki farkı anlatmakla da kalmazsınız hem. Aynı "o ile ö arasındaki kalmış ö" sesi gibi, Liberal Sol'un ne "Sol" ne "Liberal" olan yapısını ifade etmiş olursunuz. Bununla da kalmaz, bu düşüncenin cıvıklığını da hatırlatmış olursunuz. Tek farkı bu arkadaşların bu hallerinden pişman değil, duygusal olarak çok mutlu olmasıdır tabi.

Bunu kullanın, kullandırın. Bu tanımın yeniden üretilmesine destek verin. Böylece artık Liberal Sol'dan bahis açıldığında, ortaya konacak "Söl" tanımı "Sölcüleri" kaale almamaya yönlendirecektir kitleleri, katacağı cıvıklığı düşünün... Zaten işi bilenler kaale almıyor, ama siz öncü görevinizi yerine getirin...

2 yorum:

  1. Bugünden itibaren hareketinizin yılmaz temsilcisi, yılmaz savunucusu, kitlelere yayıcısıyım efendim, bildireyim istedim =)

    YanıtlaSil