7 Ağustos 2009 Cuma

Polis Devleti

Bu ülkede, "polis rejimin teminatıdır" diyen bir başbakan mevcut. Burada rejim olarak tanımlanan ve algılanın demokrasi olduğu düşünülürse çok talihsiz bir açıklama, ama söyleyen düşünüldüğünde de bir o kadar mantıklı. Özal da bundan seneler önce askerin antitezi olarak polisi göstermişti. Erdoğan da aynı yolu izliyor demek ki.

Polis, refahın ve huzurun güvencesi derlerdi de, "rejimin" güvencesi nasıl oluverdi, anlamak güç. Dediğim gibi, bu rejim demokrasi ise bir de, bunu söylemek demokrasinin ne olduğundan bihaber olunduğunu gösterir.

Erdoğan'ın bu sözlerine gelen eleştirilerde de yargı, rejimin bekçisi olarak tanımlandı. Artık çok söylenen bir şey olmasa da, ordunun da rejimin bekçisi olarak düşünüldüğü aşikar. Genel kanı devletin içindeki kurumların yani yasama, yürütme, yargının (bunların yanına ordu da konulabilir; meselemiz demokrasi ise de, "sivil kontrol altındaki bir ordu" diyebiliriz) rejimin güvencesi olduğu yönünde.

Tüm bunları bir yana bırakırsak, demokrasinin bekçisi halktan başka bir grup da değildir, nitekim demokrasiye bekçilik yapmayan bir halkın içinde bulunduğu ülkenin otoriter bir şekilde yapılanması kaçınılmazdır ve bu yapılanmanın dahi demokrasi olarak algılanması sürdürülebilir. Bu da demokrasinin temel çıkmazlarından biridir aslında.

Tüm yukarıda bahsettiklerim, demokrasi içindeki soru ve sorunları (liberal-burjuva) demokrasinin öngördüğü kavram, önerme ve düşünceleri baz alarak tartışmaktı. Yoksa demokratik ulus devlet çağındaki devletlerin, zaten oligarşik bir yapılanma içerisinde olduğu açıktır. Azın, çoğu yönettiği ve yönetirken de sömürünün var olduğu bir sisteme demokrasi demek, nasıl bir demokrasi tahayyül ettiğinizi gösterir.

Tüm bunları tartışmamın nedeni bugün açıklanan bir haberdi: Yeni İstanbul Emniyet Müdürü, sivil polislerin oluşturacağı sokak timleri kurarak, suçla savaşmaya karar vermiş. Artık simitçi-çöpçü görünümlü kişiler polis çıkabilir. Dikkat edin, saygılı davranın. Ya da iyisi mi, hiç konuşmayın, karşılık vermeyin, uslu durun. Makbul vatandaş olun, nasıl olsa rejimin teminatı artık aramızda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder