27 Ağustos 2009 Perşembe

Yargı'da Değişim Başlamak Üzere

Milliyet'te bugün haberi yapıldı. Hükümet HSYK, Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargı mekanizmalarını değiştirmek için hazırlıklara başlamış. Daha bir değişiklik olmadan detaylı bir yorum yapmak istemem. Ancak Milliyet'in belirttiği bazı olası değişikliklerden haberdar olmakta fayda var. Dikkatimi çeken iki olası değişiklik:

- HSYK’nın Yargıtay ve Danıştay kökenli üyeleri dışında kalacak üyelerini TBMM ve Cumhurbaşkanı'nın seçmesi ve Danıştay ve Yargıtay kökenli üyelerin, TBMM’nin seçeceği üyelere karşı azınlıkta kalması,

- Askeri mahkeme heyetlerinden subay üyelerin çıkarılması,

idi. Siyasallaştığı iddia edilen Yargı'nın dinamik bir siyasallaşmaya maruz kalacağı açık. Nitekim daha uzun dönemsel kırılmalara maruz kalan ama yine de göreceli olarak statik bir devlet ideolojisini öyle ya da böyle temsil eden HSYK ve Anayasa Mahkemesi gibi kurumlar, artık hükümetten hükümete farklı ideolojilerin temsilcilerini bünyesinde barındırmaya başlayacak. Atamalarla ilgili mevzuatı bilmiyorum, ama eğer bu tip atamaların geçerlilik süresi 6-7 yıl gibi bir süre olarak tasdik edilirse, o vakit Yargı içinde de bazı kamplaşmalar, bölünmeler meydana gelecek ve bu kurumun sadece işleyişine değil güvenilirliğine de zarar verecektir.

Bakalım neler olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder