5 Ağustos 2009 Çarşamba

Sosyal Devlet

*

İstanbul Belediyesi geçen seneden itibaren bazı ailelerin, sanırım tapuları yok diye, evlerini yıkarak yeni yerleri, ki şehrin güzel yerlerinden bahsediyoruz, başkalarına satmaya başladı. İşte bir yeni kaynak arayışı daha...

Bu duruma liberal tezler açısından bakacak olursak, e normal madem tapuları yok orada ne işleri var diyebilirsiniz. Teorik olarak haklısınız belki, ama burada en az 20 yıldır orada yaşamış ve liberal tezlere göre bile belli bir emek ortaya koyduklarından dolayı o topraklar üzerinde belli bir hak sahibi olabilecek kişilerden bahsediyoruz. Ama sözde sosyal devletimiz, bu kişilerin yaşamlarına aynı şekilde devam etmelerini sağlamanın yollarını aramak yerine, nedense tüm binaları yerle bir etti. Bu kişilere vadeli bir ödeme planı sunulabilirdi. Ya da banka kredisi almalarını sağlayıp paranın tamamı da istenebilirdi. Tabi bu para alınırken, uzun yıllar orada yaşamış oldukları ve belli bir emek harcadıkları düşünülerek maddi açıdan biraz da kolaylık sağlanılabilirdi. Ancak bunların hiçbiri olmadı. Binalar yıkıldı. Yerine yenileri dikilmeye başlandı bile.



Bu durumu bana kimse açıklayamaz. Belediye'nin kaynak arayışında olduğu çok açık. Yeni binalar demek, Belediye'nin kasasına girecek yeni kaynaklar demek ve burada kısmen zengin muhitlerden bahsediyoruz. Bu kaynak arayışı belki de İstanbul Belediyesi'nin battığına dair ortaya çıkan haberlerin doğruluğu gösteriyor. Bu haberlerden birkaçının linkini vereyim:

http://www.haberbu.com/haber/Istanbul-Belediyesi-batti-mi/74031
http://www.ayrintilihaber.com/news_detail.php?id=39084

İflas haberleri birçok şeyi açıklıyor. Yoksa bu insanların apar topar evlerinden çıkarılmasının sadece son bir senede gerçekleşmesi başka türlü açıklanamaz. İstanbul dışında başka yerlerde de bu yaşanıyor mu, bilmiyorum. Yaşanıyorsa, bu sadece İstanbul Belediyesi'nin kaynak arayışı ile ilişkilendirilemez o vakit. Yine de "sosyal devlet" görünümlü burjuva devletimize dair yapılan eleştiri geçerliliğini koruyor.

O sokaktan geçerken, moloz yığınlarına her baktığımda, aklıma yapılan haksızlıklar geliyor. Maalesef, o molozların üstüne dikilecek binalar aklıma gelecekleri değiştirmeyecek.

* İlk resmin konuyla ilgisi yoktur, ilgili inşaat yıkım sonrası yapılan inşaatlardan biri değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder